Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα ΝΕΑ Ευστρατία Ταζογλίδου

 Μια τέτοια μεγάλη χρονιά, όπως το 2013, ήταν αναπόφευκτη η συμμετοχή μας στο χώρο του ξινόμαυρου. Έτσι, κατόπιν χρόνιας μελέτης ξεχωριστών αμπελοτεμαχίων ποικιλίας ξινόμαυρου, επιλέγεται κάθε χρονιά σταφύλι-σταφύλι, ράγα-ράγα, η πρώτη ύλη για την παραγωγή ενός μοναδικού προϊόντος ξινόμαυρου.

 

7 ΚΛΕΙΔΙΑ

Η ποικιλία ξινόμαυρο, η βασίλισσα του Βορρά

7kleidiawebland

Καλλιεργείται στο ξεχωριστό αμπελοτόπι του Τριλόφου, της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας με παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές βασισμένες σε νέα επιστημονικά δεδομένα. Στην συνέχεια επιλέγονται μέσα στον αμπελώνα ξεχωριστά φυτά που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την παραγωγή άριστης πρώτης ύλης.

Γευστική δοκιμή των ραγών παράλληλα με τεχνολογική και την φαινολογική ωριμότητα των σταφυλιών, καθορίζουν την ημερομηνία τρυγητού των συγκεκριμένων φυτών. Ακολουθεί οινοποίηση σε ανοικτή ξύλινη δεξαμενή και παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα 7 κλειδιά που δημιουργούν μια πρωτόγνωρη έκφραση του ξινόμαυρου.


Με την φροντίδα της γεωπόνου Ε.Ταζογλίδου

14% Vol

 

7 κλειδιαΗ ποικιλία ξινόμαυρο, η βασίλισσα του Βορρά
7kleidiaweb1

Καλλιεργείται στο ξεχωριστό αμπελοτόπι του Τριλόφου, της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας με παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές βασισμένες σε νέα επιστημονικά δεδομένα. Στην συνέχεια επιλέγονται μέσα στον αμπελώνα ξεχωριστά φυτά που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την παραγωγή άριστης πρώτης ύλης.

Γευστική δοκιμή των ραγών παράλληλα με τεχνολογική και την φαινολογική ωριμότητα των σταφυλιών, καθορίζουν την ημερομηνία τρυγητού των συγκεκριμένων φυτών. Ακολουθεί οινοποίηση σε ανοικτή ξύλινη δεξαμενή και παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα 7 κλειδιά που δημιουργούν μια πρωτόγνωρη έκφραση του ξινόμαυρου.


Με την φροντίδα της γεωπόνου Ε.Ταζογλίδου

 


 

 

 

 

σεληνη


Σιωπές αγαπημένες της σελήνης …
     Γ. Σεφέρης   (Τελευταίος Σταθμός)selini1Ζωηρό, έντονο ροζ χρώμα. Αρώματα φράουλας,  καραμέλας και άγριων λουλουδιών διακρίνονται στη μύτη. Στο στόμα κόκκινα φρούτα με χαρακτηριστική οξύτητα και διακριτική παρουσία ταννινών χαρίζουν αρωματική διάρκεια με γλυκές νότες στο τελείωμα. 

 

Το 2014 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που απαιτούσε βαθιές γνώσεις και εξειδίκευση των ανθρώπων που ασχολούνται με την αμπελουργία.

Συνεχείς βροχοπτώσεις, χαλαζόπτωση αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες κατά της ωρίμανσης, στην περιοχή της Νάουσας, οδήγησαν σε οψίμιση  των αμπελώνων. Στην υποπεριοχή του Τριλόφου τα αμπέλια στάθηκαν τυχερά αφού δεν επλήγησαν από το χαλάζι του Ιουνίου. Παρόλα αυτά τα προβλήματα των ασθενειών και των εχθρών ήταν φανερά. Ωίδιο, ευδεμίδα, βοτρύτης, όξινη σήψη απασχόλησαν ολόκληρη την περιοχή.

Εμείς καταφέραμε με την στενή παρακολούθηση του αμπελώνα και το επίκαιρο των ψεκασμών κατά την διάρκεια ολόκληρης της βλαστικής περιόδου, να έχουμε έναν τρύγο με καλή ωριμότητα των σταφυλιών της ποικιλίας Montepulciano και της ποικιλίας Ξινόμαυρο.   

 • Masna restaurant, Βέροια
 • Beluga café restaurant, Βέροια
 • Verita café restaurant, Βέροια
 • Βεργιώτικο restaurant, Βέροια
 • Το μειντάνι restaurant, Βέροια
 • Lounge café-wine bar, Βέροια
 • McOza café-wine bar, Βέροια
 • Αλέα wine&spiritsbar, Ισαύρων Θεσσαλονίκη
 • Οινοτόπι - Καπνοτόπι, Π.Μελά 28 Θεσ/νίκη
 • Etiquette café-wine bar, Γιαννιτσά
 • Astra café-wine bar, Κατερίνη
 • Fresh café wine bar, Έδεσσα

Η χρονιά του 2013 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, για την περιοχή της Νάουσας και ειδικότερα για την περιοχή του Τριλόφου. Καθώς η χαλαζόπτωση του πρώτου δεκαήμερου του Ιουνίου δεν έπληξε τους αμπελώνες της συγκεκριμένης υποπεριοχής , η ωρίμανση των σταφυλιών συνεχίστηκε ομαλά, δίχως να εμφανιστούν συμπτώματα στρεσαρίσματος των φυτών.

Ο τρύγος ήταν πρωιμότερος κατά μια εβδομάδα και η ποιότητα των επιλεγμένων σταφυλιών ποικιλίας Montepulciano και ξινόμαυρου ήταν απλά εξαιρετική.
Τα παραγόμενα κρασιά βρίσκονται στο στάδιο της μεταζυμωτικής εκχύλισης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Αν όλα πάνε καλά περιμένουμε να πάρουμε από την φετινή σοδειά δυο <<μεγάλα>> κρασιά.

 

ΜΕΛΥΔΙΟΣήταν ένα χάδι του αέρα....

ήταν οι φωνές, τα γέλια, τα ξεφωνητά που άγγιξαν τις ρώγες των σταφυλιών και χύθηκαν οι πρώτες γλυκές κόκκινες σταγόνες του μούστου...  Μελίνα, Λύδια συλλαβίσαμε και όλα μαζί ενώθηκαν να μας δώσουν τον μελύδιο οίνοmelidios1Το κρασί Μελύδιος είναι το φρέσκο, το νεαρό κρασί γεμάτο φρουτώδη αρώματα, δαμάσκηνου και βατόμουρου. Έχει χρώμα βαθύ κόκκινο με μωβ ανταύγειες. Στο στόμα είναι γεμάτο, πλούσιο με διακριτική γλυκύτητα. Ένα υψηλόβαθμο νόστιμο κρασί που μπορεί να καταναλωθεί με φαγητό αλλά πολύ ευχάριστα και μόνο του.


Με την φροντίδα της γεωπόνου Ε.Ταζογλίδου

 
 

 

 

ΑΝΕΜΟΛΙΑ


Ανεμόλια στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα κενά.
Το κρασί ανεμόλια είναι το μέσο διαφυγής από την ασφυκτική καθημερινότητα και η απόβαση στην ηρεμία, στην χαλάρωση στη διασκέδαση.anemolia1Παλαιωμένο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια είναι ένα κρασί με πολύπλοκο άρωμα άγριων μούρων, βύσσινου και πράσινου πιπεριού. Το χρώμα του είναι έντονα ρουμπινί. Στο στόμα διακρίνεται η στιβαρή δομή του καθώς η οξύτητά του εξασφαλίζει μεγάλης διάρκειας επίγευση. Οι μαλακές ταννίνες του χαρίζουν ένα βελούδινο σώμα.


Παράγεται απο την ποικιλία Montepulciano καλλιεργούμενη στο ξεχωριστό αμπελοτόπι Τριλόφου Νάουσας.

Με την φροντίδα της γεωπόνου Ε.Ταζογλίδου

14% Vol 

 

Το σύστημα διαμόρφωσης που θα δώσουμε στα φυτά μας σε συνδυασμό με το ακολουθούμενο σύστημα υποστύλωσης έχουν σκοπό την διευκόλυνση της εκμηχάνισης των καλλιεργητικών εργασιών, την αύξηση της έντασης της φωτοσύνθεσης του φυλλώματος, την δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος ώστε να μειωθούν οι προσβολές από τις ασθένειες και γενικότερα την μείωση του κόστους παραγωγής.
Τα κύρια συστήματα διαμόρφωσης που χρησιμοποιούνται σε ποικιλίες οινοποίησης είναι το κυπελλοειδές και το γραμμικό σύστημα.

Κυπελλοειδές σύστημα
Το παραδοσιακό σύστημα διαμόρφωσης στις περιοχές μεσογειακού κλίματος είναι το κυπελλοειδές. Αυτό το σύστημα παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.
πλεονεκτήματα
•    εύκολη διαμόρφωση και μικρό κόστος
•    μικρό ύψος κορμού συνεπάγεται προστασία εδαφικής υγρασίας
•    προστασία σταφυλιών από ήλιο και αέρα (κρυμμένα στο φύλλωμα)
•    πρωιμότητα στην ωρίμανση (καλλιέργεια του εδάφους σε δυο κατευθύνσεις)
μειονεκτήματα
•    μείωση της ζωηρότητας και της παραγωγικότητας των φυτών
•    ανεπαρκής αερισμός και φωτισμός των σταφυλιών σε γόνιμα εδάφη
•    δυσκολία λουσίματος των σταφυλιών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα
•    δυσκολία εκμηχάνισης καλλιεργητικών εργασιών

Γραμμικό σύστημα
Το γραμμικό σύστημα παρουσιάζει μεγάλη διάδοση σε όλες τις αμπελουργικές χώρες καθώς τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά.
πλεονεκτήματα
•    ευκολία εφαρμογής κλαδέματος, φυτοπροστασίας και τρυγητού
•    ομοιόμορφη ωρίμανση των σταφυλιών
•    δημιουργεί ιδανικές συνθήκες φωτισμού και αερισμού φυλλώματος και σταφυλιών
•    υψηλότερες αποδόσεις
•    πλήρης εκμηχάνιση της καλλιέργειας

μειονεκτήματα
•    αυξημένο κόστος λόγω υποστύλωσης των φυτών
•    εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό για την σωστή διαμόρφωση
•    αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και λίπανση

Το πώς θα επιλέξουμε ποιο σύστημα διαμόρφωσης και υποστύλωσης θα πρέπει να ακολουθήσουμε εξαρτάται από την ζωηρότητα της ποικιλίας που θέλουμε να καλλιεργήσουμε, το περιβάλλον στο οποίο θα ανήκει ο αμπελώνας μας και το μικροκλίμα της υποπεριοχής αλλά και από το κόστος εγκατάστασης.

Με μεγάλη επιτυχία, σε μια ευχάριστη και γιορταστική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, στο ασφυκτικά γεμάτο lounge café McOza στη Βέροια, η παρουσίαση των κρασιών της ποικιλίας Montepulciano της Γεωπόνου Ευστρατίας Ταζογλίδου.

Η κα Ταζογλίδου μίλησε για την ιδιαίτερη αυτή ποικιλία, τα κρασιά Montepulciano τα οποία παράγονται κυρίως στην περιοχή της Τοσκάνης. Όπως τόνισε η ίδια, η αγάπη της για το κρασί και για τον τόπο μας και η πολυετής εμπειρία της στο χώρο της αμπελουργίας συνετέλεσαν στην επιτυχή καλλιέργεια της ποικιλίας στην γειτονική μας περιοχή.

Το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το κρασί ΜΕΛΥΔΙΟΣ της φετινής σοδειάς και στη συνέχεια το παλαιωμένο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια ΑΝΕΜΟΛΙΑ. Τα δύο κρασιά τα οποία συνοδεύονταν από εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά τυριά και αποξηραμένα φρούτα, απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές απ’ όλους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος της Βέροιας κ. Χαρούλα Ουλσουτζόγλου, οινοπαραγωγοί της περιοχής μας, φίλοι του κρασιού και της οικοδέσποινας.

Σελίδα 1 από 3